سندها انواع مختلفی دارند که همه آنها معتبر بوده و دارای مرجعیت قضایی هستند اما هر سند با توجه به نوع مالکیت و ظرفیت زمین به انواع و اقسام مختلفی تبدیل شده است. در رابطه با ویلاها اما نوع سند ویلا متفاوت است و به طور کلی به دو دسته سند رسمی (تک برگ یا شش دانگ) و سند شورایی تقسیم میشود.
سند رسمی چیست؟
به سندی که در محضر صادر میشود و همه اطلاعات آن به طور دقیق در سیستم بایگانی میشود و کاملا رسمی است مانند سند تک برگ و ششدانگ سند رسمی گفته میشود، این سند به سند محضری نیز شناخته میشود و در هر جایی از کشور معتبر میباشد. سند رسمی تقریبا از سمت دولت و شهرداری صادر میشود و مرجعیت قضایی داشته و کاملا مورد تایید است.
سند شورایی چیست؟
سند شورایی به سندی گفته میشود که در شهرها و روستاهای کوچک که دارای شورای محلی هستند صادر میشود و تمامی مدارک مربوطه با حضور چند شهود و شورای محل امضا میشوند و توسط رئیس شورای محل مورد مهر قرار میگیرد و به رسمیت میرسد.
در شهرها و روستاهای کوچک این قولنامهها و سند شورایی هستند که جایگزین سندهای رسمی تک برگ و ششدانگ شدهاند.
سند شورایی برای ملکهایی صادر میشود که مدارک لازم برای سند تک برگ و ششدانگ را ندارند و اعضای شورا با بررسیها و تحقیقهایی که انجام میدهند، اگر به اینکه این زمین هیچگونه معارضی ندارد پی ببرند، به صدور سند شورایی برای این افراد میپردازند.
از فواید سند شورایی نسبت به سند محضری میتوان به کم هزینه بودن و سهل الوصول بودن آن اشاره کرد که به راحتی و تنها در عرض چند دقیقه آماده میشود و میتواند جایگزین خوبی برای سندهای محضری و رسمی در شهرها و روستاهای کوچک باشد.
از معایب سند شورایی هم میتوان به رسمیت نداشتن در هر مکانی اشاره کرد، زیرا این مدارک با وجود اینکه در مراجع قضایی حکمیت دارند نمیتوانند در بحثهای شرکتی و اصناف با دیگر مدارک رقابت کنند و حتما باید به رسمیت شناخته شوند که البته کار بسیار آسانی است و میتوان سند شورایی را با هزینه بسیار کمی به سند محضری و رسمی تبدیل کرد.
اگر این تبادل انجام نشود برای به رسمیت شناختن سند شورایی باید مهر تایید دادگاه بر روی آن لحاظ شود تا به رسمیت و اجرائیات در آید.
سند رسمی چه ویژگیهایی دارد؟
همانطور که اشاره شد سند رسمی سندی است که در دفاتر اسناد رسمی صادر میشود و از هر جهت قابل اطمینان و تحقیقات میباشد، تنها با یک استعلام میتوان از اصل بودن سند و اطلاعات درون آن با خبر بود، زیرا تمامی این مدارک به ثبت کشوری رسیدهاند و هر کسی میتواند در هر مکانی که میخواهد از ویژگیهای آن با خبر شود.
سند رسمی این قابلیت را دارد که در عرض مدت زمان بسیار کوتاهی به غیر انتقال یابد و تنها بعد از چند امضا میشود صاحب زمین و املاک را تغییر داد.
از ویژگیهای دیگری که سندهای رسمی دارند و سند شورایی از آن برخوردار نیستند میتوان به راحتی در فروش اشاره کرد، زیرا همانطور که بیان شد سند شورایی این قابلیت را ندارد که همانند سند رسمی به راحتی قابل انتقال به غیر باشد و باید حتما از سمت دادگاه به رسمیت شناخته شود. این مرحله کار فروش املاک با سند شورایی را کمی سخت میکند و باعث میشود که مشتریان کمتری به سراغ آن بیایند با اینکه هیچگونه فرقی در خود مالکیت وجود ندارد.
سند رسمی به دلیل این که از سمت دولت صادر میشود بسیار شکیل و زیباست و میتوان به صورت کاملا محسوسی به هر بندی که میخواهیم در سند مشاهده کنیم دست یابیم، اما سند شورایی اینگونه نیست و در اوراق زیادی جمع آوری شده است و برای اینکه به بند خاصی دست یابیم حتما باید تمامی اوراق را مشاهده و مطالعه کنیم.
اگر شخصی معارض یک ملک شود تفاوتهای سند رسمی و سند شورایی به حداقل میرسد و اگر سندی برای آن ملک وجود داشته باشید صلاحیت آن به دست دادگاه مشخص میشود و در صورت صحت مدارک دادگاه به احتمال 99 درصد شخص معارض را محکوم میکند و حق را به شما واگذار میکند.
صحت سند رسمی که کاملا قابل درک بوده و میتوان به راحتی از صحت مدارک با خبر شد، اما وقتی که در حال خرید از یک فردی هستیم که ملک او دارای سند شورایی میباشد باید تمامی جوانب را بررسی کنیم و از صحت مدارک با خبر شویم، برای با خبر شدن از صحت سند شورایی باید به سراغ شورای آن محل بروید و در رابطه با سند شورایی که صادر کردهاند سوال کنید، اگر با پاسخهایی که از سمت آنها شنیدید قانع شدید میتوانید به صحت آن مدارک نیز اطمینان حاصل نمایید.
آیا میتوان سند شورایی را به سند محضری و رسمی تبدیل کنیم؟
سند ویلای شمال شما از نوع سند شورایی است و قصد گرفتن سند مالکیت برای ویلای شمال خود را دارید، خوب همان طور که در ابتدای بحث نیز گفتیم این امکان وجود دارد، مراحل این کار کاملا اداری میباشد و نیاز به تحقیقاتی در رابطه با زمین و یا ملک شما دارد تا روند پرونده سیری به جلو داشته باشد.
در این روند بازرسان و محققانی برای اینکه سند شما را به سند رسمی تبدیل کنند تحقیقاتی را انجام میدهند تا از عدم وجود معارض مطمئن شوند، سپس شما باید با پرداخت مبلغی کارهای اداری و دفتری را انجام دهید و خواسته خود را به صورت مکتوب و با ارائه کپی برابر اصل سند شورایی خود ارائه دهید سپس باید منتظر مراحل قانونی این قسمت از روند پرونده شوید و سند محضری و رسمی خود را تحویل بگیرید.
در مناطقی از تهران نیز به دلیل این که جمعی از افراد زمینهای خود را تقسیم کردهاند و به صورت قطعه بندی شده فروختهاند، سند شورایی در تهران نیز یافت میشود و در مناطقی مانند تهرانسر و روستاهای اطراف میتوان اینگونه سندها را مشاهده کرد که تنها با کمی صرف وقت و گذراندن مراحل تبدیل سند شورایی به سند رسمی را طی کرد.
در مراحل پایانی تبدیل سند شورایی به سند رسمی بنا بر مادههای 147 و 148 قانون ثبت در صورت عدم هیچگونه تعارض سند شورایی تبدیل به سند رسمی میشود و تمامی قابلیتهای آن را دارا میباشد.
همواره به یاد داشته باشید که در هنگام خرید ملک یا زمین با سند شورایی تمامی جوانب را در نظر بگیرید و تحقیقات کامل را در این رابطه انجام دهید.
در سند شورایی دو نکته خیلی مهم قید نمیشود که ما در رابطه با آنها به شما گوشزد میکنیم که مبادا در دام کلاهبرداران بیفتید.
اولین نکته موقوفی بودن زمین و یا ملک است که شما باید در رابطه با آن تحقیقات لازم را از شورای محل و یا اداره اوقاف انجام دهید زیرا در اسناد و مدارک شورا هیچگونه حرفی از وقف و یا موقوفی بودن ملک نمیشود و اگر مواظب نباشید شاید یک ملک وقف شده را بخرید.
دومین نکته در رابطه با خرید زمین با سند شورایی
در سند شورایی هیچگونه حرفی از نوع کاربری زمین گفته نمیشود و ممکن است مالک زمین یک زمین با کاربری کشاورزی را به شما بفروشد و شما بعد از خرید متوجه شوید که حق هیچگونه ساخت و ساز و بنا کردن ملک در آن زمین را ندارید و شاید هم فرد فروشنده یک ملک را به شما بفروشد که به طور غیر قانونی کاربری آن را از کشاورزی به ویلایی تغییر داده باشد و شما بعد از خرید متوجه شوید که باید ملک را تخریب کرده و به مقدار سه برابر هزینه زمین جریمهای را بپردازید، برای این که از نوع کاربری زمین و ویلایی که قصد خرید آن را دارید با خبر شوید، بهترین کار این است که به شهرداری و یا اداره کشاورزی مراجعه کرده و تحقیقات لازم را در این رابطه انجام دهید.
این معایب میتوانند شما را پس از خرید ملک با سند شورایی در دردسر بیندازند اما شما با دانایی و عجله نکردن میتوانید تحقیقات لازم را انجام دهید.
خرید ملک با سند شورایی هیچگونه مشکلی ندارد و شما میتوانید تنها با کمی تحقیقات از صحت آن با خبر شوید.
سند شورایی همانطور که بیان شد مزایایی نیز دارد که میتوان به مواردی مانند انتقال به غیر اشاره کرد.
در سند رسمی وقتی شما قصد انتقال به شخص دیگری را داشته باشید هزینههایی مانند هزینه مالیات، عوارض شهرداری، هزینههای انتقال سند و… وجود دارند که میتوانند انتقال را دشوار کنند و سرعت معامله را تا حدود زیادی کم کنند اما این شرایط در سند شورایی وجود ندارد و شما میتوانید تمامی این هزینهها را فاکتور بگیرید و پولی برای انتقال سند خرج نکنید.