ویلا دارای سند شورایی است و میخواهید به سند ششدانگ تک برگ تبدیل کنید پس بخوانید.
بارها درباره انواع سند صحبت کردهایم، این بار آمدهایم تا بگوییم سند شورایی چیست، سند تک برگ چه مزایایی دارد و آنان که مایلند سند شورایی خود را به سند تک برگ تبدیل کنند لازم است چه مراحلی را از نظر بگذرانند و به چه تمهیداتی بیندیشند. لطفا با ما همراه باشید.
هدف از مقاله پیش رو، بحث پیرامون این مسئله است که چگونه میتوانیم یک سند شورایی را به سندی شش دانگ تبدیل کنیم. پیش از آن که در راستای پاسخ به این سؤال گام برداریم، مایلیم کمی در خصوص سند شورایی صحبت کنیم و زیر و بمش را با هم دنبال نماییم.
سند شورایی چیست و جزئیاتش از چه قرار است؟
سند واژهای است که بر قابل استناد بودن دلالت دارد، آن چه سند نام میگیرد، لازم است قابل استناد باشد به این معنا که در صورت نیاز بتوانیم برای دفاع از خود و یا در راستای اثبات نمودن ادعایی که داریم، از آن استفاده نماییم.
پیش از آن که بحث را کاملا باز کنیم، لازم است این نکته را بیان نماییم که آنچه تحت نام سند تک برگ و یا سند شش دانگ شناخته میشود، سندی است کاملا رسمی که همه جوره قابل استناد است و در اصل و رسمی بودن آن هیچ شک و شبههای وارد نیست.
زمانی که نام سند شورایی به میان میآید یا آن زمان که میگویند فلان سند، از نوع قولنامهای است، بحث کمی متفاوت و چالشی میشود، به عبارتی سند شورایی به سندی عادی اطلاق میگردد که محل تنظیم آن روستا و یا شهرهای کوچک بوده است.
بار دیگر رو میآوریم به مثال تا بتوانیم با جان کلام را ملموستر دست به گریبان شویم. در شهرهای کوچکی چون چمستان که دارای شوراست، ممکن است سند ویلا توسط شورا تنظیم گردد، چنین سندی را شورایی مینامند و آن را در زمره سند عادی میگنجانند (نه به این معنا که فاقد اعتبار است بلکه به این منظور که به اندازه یک سند شش دانگ، اعتبار و ارزش ندارد).
مروری بر جزئیات سند شورایی
آنچه لازم است درباره سند شورایی بدانیم
عموما تنظیم سند شورایی به این شکل اتفاق میافتد که چند نفر موثق و قابل اعتماد آن را امضا میکنند و سپس برای آن که چنین سندی را به مهر تأیید یک انسان مقبولتر برسانند، آن را زیر دست رئیس شورای محل میرسانند تا آن را امضا نموده و پس از مهر کردن در اختیار صاحب ملک قرار دهد. لازم به توضیح است که چنین سندی را به عنوان یک سند عادی میشناسند و برای این که بتوان آن را یک سند رسمی خطاب کرد بایستی به تأیید اداره ثبت اسناد محل برسد.
سند شش دانگ یا همان سند قطعی
تا اینجا، سند شورایی را زیر ذره بین بردیم و از ویژگیها و مشخصات این نوع سند صحبت کردیم، نوبت به سندی میرسد که سند قطعی نام دارد و شش دانگ خطاب میشود. این سند زیر دست اداره کل اسناد به مهر و تأیید رسیده است از این رو معتبر بوده و قابل استناد است.
لازم به ذکر است که چون سند شش دانگ در دفاتر رسمی به ثبت رسیده زمانی که از این دفاتر یک استعلام ساده گرفته میشود، صحت و سقم ماجرا به راحتی رؤیت میگردد و اگر قرار است خریدی اتفاق بیفتد، خریدار به سادگی مطلع میشود که آنچه قصد خریدش را دارد اصل است و مطمئن این در حالی است که چون سند شورایی جایگاهی در دفتر اسناد ندارد، اطمینان از اصل بودن مدارک و اطلاعات چندان ساده نیست.
مزایای سند تک برگ
چرا سند تک برگ را نوعی سند قطعی میدانند؟
اذعان نمودیم سند تک برگ، سندی قطعی است که با قاطعیت میتوان آن را مستند دانست و در موارد ضروری بدان تکیه نمود. از دلایل این امر غیرقابل جعل بودن سند تک برگ است، هر بار که انتقال ملک صورت میگیرد این سند مجددا تنظیم میشود از این رو دارای درجه امنیت بالایی است. نوع کاغذ و حتی جوهری که برای ثبت اطلاعات در سند تک برگ استفاده میشود از قبل تعیین شده که این امر نشان میدهد سند تک برگ چارچوب دقیق و مشخصی دارد.
قبل از آن که این بحث را ببندیم و به سراغ مطلب بعد برویم، اشاره کنیم که سند شش دانگ به معنای سندی است که تماما متعلق به یک فرد است. یادمان باشد واژه شش دانگ بر شش جهت دلالت دارد به این معنا که شش جهت ملک مزبور از شمال و جنوب گرفته تا شرق و غرب و بالا و پایین آن متعلق به مالکی است که سند شش دانگ از آنش است.
چگونه سند شورایی را به سند تک برگ تبدیل کنیم؟
مراحل اخذ سند رسمی یا سند تک برگ
1- کپی برابر اصل از فروشنامه به نام متقاضی سند ویلا
2- کپی از پشت و رو کارت ملی و شناسنامه
3- مبلغ 50 هزار تومان هزینه ثبت نام
4- زمین مورد نظر باید دارای بنا و حدودش محصور شده باشد
5- ثبت اطلاعات مورد نظر در سامانه
6- جی پی اس و نقشه برداری انجام گرفته باشد
7- فایلهای مربوطه به همراه مدارک به اداره ثبت شهرستان محل وقوع ملک پست پیشتاز شود.
چنان چه دهیار محل درخواست سند کل روستا را به بنیاد مسکن نداده باشد، ویلا و ملک مورد نظر در نوبت سند نباشد، شخص یا خریدار ویلا در شمال از طریق ماده 147 قانون ثبت درخواست کارشناس از اداره ثبت محل وقوع ملک و از طریق نقشه برداری و جی پی اس و مشخصات و حدود اربعه زمین را مشخص و مدارک فوق از 1 تا 7 را تهیه و بعد از گرفتن کد رهگیری و تشکیل پرونده و تقاضای سند در اداره ثبت شهرستان محل وقوع ملک انجام میگیرد و خریدار ویلا در شمال در نوبت سند از طریق ماده 147 میماند تا نوبتش شود.
فرض را بر این میگذاریم که در حال خرید و فروش ملکی با سند شورایی هستید و مایلید ضمن انتقال سند، سند شورایی را هم به نمونه شش دانگ تبدیل کنید.
به عنوان نخستین گام، لازم است اصل مدارک هویتی خریدار و فروشنده در اختیار باشد، به علاوه در دست داشتن سند شورایی که به تأیید دهیار و یا شورای روستا رسیده است الزامی است. چنانچه مالک اصلی خودتان هستید، سند مالکیت نیز لازم است نزدتان باشد.
به عنوان دومین گام لازم است به دفاتر اسناد رسمی مراجعهای داشته باشید و برای پر کردن فرمهای مربوطه و هزینههای ذیربط اقدام نمایید. دقت داشته باشید که فیشهای پرداختی را لازم است نزدتان نگه دارید.
به ازای پرداخت ده هزار تومان پول، خواهید توانست از سند قبلی استعلام بگیرید که انجام این کار توصیه میشود. (عموما دفاتر اسناد پیش از این که سند را منتقل کنند، استعلامهای مربوطه را انجام میدهند، استعلام گرفتن از سند که وضعیت آن را مشخص میکند به زمانی دو روزه نیاز دارد، نتیجه این استعلام نشان میدهد که آیا ملکی که در حال فروش است آیا قبلا به کسی فروخته نشده است؟ ممکن است سند در رهن بانک باشد که به سند رهنی شهرت دارد، چنین سندی را باید نخست آزاد کرد سپس در راستای منتقل نمودنش اقدام نمود).
برای منتقل نمودن سندی که در دست داریم لازم است تمام بدهیهای آن را صاف کرده باشیم، این سند هیچ بدهی به شهرداری و دیگر نهادهای ذیربط نباید داشته باشد. چنانچه ملک دارای پایان کار ویلا از طرف شهرداری باشد به این معناست که همه مالیات و عوارض را به صورت تمام و کمال پرداخت نموده است.
با در دست داشتن تمام مواردی که قید شد، انتقال سند شدنی است و خلاصهای از پروسه نقل و انتقال توسط دفتر اسناد، در اختیار اداره ثبت منطقه مورد نظر قرار میگیرد. لازم است شما با در دست داشتن سند قدیمی راهی اداره ثبت شوید تا این امکان برایتان فراهم باشد که سند جدید را أخذ نمایید.
اگر قصدتان خرید و فروش نیست و تنها مایلید سند شورایی ملک خود را به سند شش دانگ تبدیل نمایید لازم است مراحل ذیل را از نظر بگذرانید:
نخست به اداره ثبت منطقه یا ناحیه خود مراجعه مینمایید و درخواست خود را مبنی بر این که مایلید سند شورایی را به سند تک برگ بدل کنید، ارائه نمایید.
فرم مربوطه را با دقت پر مینمایید سپس استعلامهای مربوطه از طریق دفتر اسناد انجام میشود تا تسویه حسابهای شهرداری انجام شده باشد و ملک مشکلی از جنبههای دیگر نداشته باشد.
حتما نیاز است سند مالکیت سند قبلی در اختیار دفتر اسناد قرار بگیرد فارغ از این که شما قصد معامله ملک را دارید یا تنها مایلید سند را به شش دانگ تبدیل کنید.
تمام مدارکی که نیاز است از مدارک هویتی تا دیگر نمونهها، لازم است در این دفاتر ثبت تکمیل شوند (یکی از این مدارک قبض تلفن ثابت است).
به باجه اداره پست مراجعه میکنید تا در صورت آماده شدن سند، این سند برایتان پست شود تا نیاز به مراجعات بعدی شما نباشد.
آماده شدن سند تک برگی به زمانی حدود 50 روز نیاز دارد که پس از آماده شدن برایتان پست میشود.
معایب یا ویژگی منفی سند شورایی چیست؟
در سندهای شورایی دو نکته بااهمیت قرار دارد که به طور عرف در هنگام عقد قرارداد لحاظ نمیشود و امکان این که بعدها برایتان دردسرساز شود وجود دارد، اول این که اوقافی بودن ملک در سند شورایی ثبت نمیگردد، به همین دلیل اگر تصمیم به خرید ویلا یا ملکی با سند شورایی دارید حتما قبل از امضا قرارداد معامله، از دهیاری یا اداره اوقاف استعلام بگیرید که ویلا یا ملک مورد نظر وقفی نباشد.
دوم این که کاربری ملک در سندهای شورایی معلوم نیست، یعنی امکان دارد زمین با کاربری کشاورزی خریده باشید و بعدا متوجه شوید که اجازه هیچگونه ساخت و سازی در آن ندارید. حتی اگر فروشنده کاربری زمین را به روش غیرقانونی از کشاورزی به مسکونی تبدیل کرده و بنایی احداث نماید، هم حکم به تخریب بنای ساخته شده داده خواهد شد و هم به اندازه سه برابر مبلغ زمین جریمه خواهد شد. در این هنگام نیز برای اطمینان میتوانید سراغ دهیاری محل مربوطه یا اداره جهاد کشاورزی بروید و نسبت به کاربری زمین استعلام کنید.
چگونه میشود متوجه کاربری زمین شد؟
در سادهترین روش در نقشه GIS و طرح هادی روستایی که در دهیاریها معمولا وجود دارد به آسانی میتوانید متوجه کاربری زمینها شد.
مزایا یا همان ویژگی مثبت سند شورایی چیست؟
بله سند شورایی جنبه مثبتی هم دارد، به طور مثال موقع نقل و انتقال سندهای رسمی میبابست مبالغی به عنوان هزینههای جانبی بدهید، اما در اسناد شورایی خبری از هزینه دارایی یا مالیات، عوارض شهرداری، هزینههای انتقال سند و… وجود ندارد و سرعت انجام معامله هم بالاتر است.